Isıtma sistemleri son yıllarda milli ekonomi açısından büyük önem arz etmeye başlamıştır. Bu sebeple yeni imar kanunlarında, belirli sayıda daire sayısının üzerine çıkılırsa merkezi ısıtma sistemi mecburi koşulur. Bu sistemin avantajları çok olsa da dezavantajları da bulunuyor. Merkezi sistem kalorifer temizliği açısından da sıkıntılara sebep olur.
Merkezi sistemlerde tesisat temizliğinin yapılması sistemin daha iyi ısıtmasını sağlar.
Zira giderek ağ suyundaki kireç balçıklaşır ve tortular oluşturarak tesisat borularının ve peteklerin içerisine çöker. Bu balçıklar tesisattaki suyun rahatça ilerleyebilmesini engellediği için ısınma verimini düşürür. Tesisat düzenli olarak temizletmediğiniz vakit ısınmak için daha fazla yakıta ihtiyaç duyacaktır bu da daha yüksek fatura anlamına gelmektedir. Bu tortular tesisatın kimi bölümünü komple kapatıp suyun akımının tamamiyle kesmektedir. Odadaki bir petek yanıyorken başka bir odadaki petek hiç yanmıyorsa tesisat borularının içerisinde bir yerde kireç , balçık orayı tamamen kapatmış demektir. Düzenli olarak 2 senede bir temizlik yapıldığında böyle bir meseleyle karşılaşmazsınız. Ayrı olarak petek tesisat temizliği yapılırken pislikten kapanmış olan bu borular tamamen temizlenip tıkanan yerler açılacaktır.
Merkezi Isıtma Sisteminin Avantajları
Merkezi ısıtma sistemi bireysel ısıtma sistemine göre enerji tasarrufu konusunda daha avantajlıdır. Çok katlı binalarda bireysel sistem kullanılması, üst dairenin alt dairenin ısısını almasına neden olmaktadır. Bu nedenle üst daire daha az enerji ile alt katında ısını alarak ısınır. Alt katta oturanlar ise ısınabilmek için daha fazla enerji tüketmek zorundadır.
Ancak merkezi ısıtma sisteminde, bütün bina eşit oranda ısınmaktadır. Isı yalıtımı da yapılmışsa çok daha az enerji ile yüksek ısı elde edilir. Isı pay ölçer kullanımının zorunlu olması ile kullanılan enerji kadar fatura ödenir.
Ayrıca dairelerde termostatik vana kullanıldığında, en ideal ısı elde edilir. Oda sıcaklığının 1 derece fark etmesi yaklaşık %6 daha fazla enerji tüketilmesi anlamına gelir.